Die je liever niet vraagt…

… maar je eigenlijk wel zou moeten vragen. Nu is het niet voor iedereen even makkelijk om met zijn/haar ouders (maar ook andersom) te praten over de wensen rondom dat ene woord: ‘de dood’. Maar zodra zij overlijden heb je wel wat anders aan je hoofd dan je bezig houden met “wat had mama fijn gevonden” en “weet jij waar papa zijn bankrekeningen had?”

In de hectiek van emoties en โ€˜regeldingenโ€™ is het prettig als je zo snel mogelijk een aantal zaken op orde hebt, zodat je je vooral kunt focussen op een mooi, passend afscheid.

We hebben een top 3 van belangrijke vragen die je zou moeten stellen:

๐Ÿญ. I๐˜€ ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜ ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ถ๐—ฒ ๐—ถ๐˜€ ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ฒ๐˜…๐—ฒ๐—ฐ๐˜‚๐˜๐—ฒ๐˜‚๐—ฟ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป๐—ผ๐—ฒ๐—บ๐—ฑ?

Het is niet verplicht om een testament op te stellen, maar het is wel handig om te weten of er een is gemaakt. In een testament kan bijvoorbeeld opgenomen zijn wie de erfenis mag afwikkelen, wie de erfgenamen zijn en of er bijvoorbeeld nog wat geld aan iemand of een goed doel wordt toegewezen.

๐Ÿฎ. ๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ฒ ๐—ด๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป๐˜€ ๐—ผ๐—ฝ๐—ด๐—ฒ๐˜€๐—น๐—ฎ๐—ด๐—ฒ๐—ป?

Het is voor jou een stuk overzichtelijker als de gegevens op een plek worden bewaard. Denk dan bijvoorbeeld aan accountgegevens, verzekeringen, bankrekeningen, maar vooral ook contactgegevens. Zo heb jij als nabestaande alles bij elkaar en weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

๐Ÿฏ. ๐—ญ๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐˜‚๐—น๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ณ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท๐˜‡๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ ๐—น๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป?

Na een overlijden is het raadzaam je spoedig op de hoogte te brengen van de financiรซle situatie. Hebben je ouders bijvoorbeeld veel schulden? Dan is het niet slim om de erfenis zomaar te accepteren of alvast te gaan regelen dat de spullen verdeeld worden. Als je dat doet, ben je namelijk zelf aansprakelijk voor de schulden. Je erft dan niet alleen de lusten, maar ook de lasten. Als je ouders hebben aangegeven dat ze er niet zeker van zijn dat er wat geld overblijft, dan kun je de erfenis “beneficiair” aanvaarden. Wil je hier meer over weten, of wil je hulp bij het maken van de keuze tussen de mogelijkheden om te aanvaarden, neem dan contact op met een van onze coaches. Zij helpen je hier graag bij.

Uiteraard zijn er nog meer vragen die ervoor kunnen zorgen dat je niet met vragen blijft zitten. We hebben nu enkel een aantal praktische zaken benoemt, maar hoe iemand denkt over bepaalde dingen is natuurlijk ook fijn om te weten! We beseffen ons dat het stellen van deze (vooral de emotionele) vragen voor velen een drempel is, echter…

… deze vragen zou je dus niet hoeven te vragen als je je ouders een account kado doet ๐Ÿ˜‰.